Janssens Kassasystemen

Qr bestellen

QR-bestellen: een zegen of juist een uitdaging?

Wanneer ik het onderwerp QR-bestellen aansnijd bij horecaondernemers, merk ik dat de meningen verdeeld zijn. Sommigen beschouwen het als een zegen, terwijl anderen het als ongastvrij ervaren. Vooral nu veel horecazaken gedwongen zijn om enkele dagen te sluiten door personeelstekorten, wil ik toch pleiten voor QR-bestellen.

Sinds de komst van corona heeft QR-bestellen een enorme opmars gemaakt. Deze vorm van bestellen, waarbij gasten zelf via hun smartphone hun bestelling plaatsen, zorgde voor minder fysiek contact, wat ideaal was in tijden van afstand houden. Toch ervaren veel ondernemers een dilemma: QR-bestellen vermindert de interactie met gasten, wat volgens velen niet gastvrij is.

Hoewel ik begrijp waar deze redenering vandaan komt, is het niet helemaal accuraat. Veel gasten waarderen juist de mogelijkheid om te bestellen op het moment dat het hen uitkomt. Bovendien vereenvoudigt QR-bestellen het proces voor jouw medewerkers: gasten kunnen zelf hun voorkeuren aangeven, zoals het type melk in hun koffie of eventuele allergieën. Wil je toch een persoonlijk contact behouden met je gasten? Maak dan een praatje wanneer je de bestellingen serveert, of stel in dat gasten altijd bij een medewerker moeten afrekenen. Dit biedt een uitgelezen kans om te informeren of gasten tevreden zijn over hun ervaring.

Begin bescheiden

Een veelvoorkomend misverstand is dat je QR-bestellen direct voor je hele zaak moet invoeren. Als je twijfelt over de voordelen, kan het interessant zijn om QR-bestellingen alleen in te voeren op locaties waar het personeelstekort momenteel een uitdaging vormt. Denk bijvoorbeeld aan een QR-code op tafels bij een nabijgelegen strand, op de bowlingbaan of in hotelkamers voor roomservice.

Bij het starten met QR-bestellen moeten zowel medewerkers als gasten eraan wennen. Zorg daarom dat je gastheren of -vrouwen bij binnenkomst de gasten informeren over het gebruik van QR-bestellen. Een duidelijk bord bij de ingang en een korte uitleg op de tafel kunnen hierbij helpen. Geen lange verhalen, maar een QR-code met de tekst ‘Scan mij’ heeft meer impact.

Aan de slag met QR-bestellen?

Als je overweegt om QR-bestellen in te voeren, is het verleidelijk om te verdwalen in het grote aanbod van leveranciers. Laat me je geruststellen: de meeste partijen bieden vergelijkbare diensten aan, maar met verschillende accenten. Sommige leveranciers bieden specifieke functies voor bepaalde soorten horecazaken, terwijl andere zich richten op lage opstart- en transactiekosten of optimale ondersteuning. Het is dus vooral afhankelijk van jouw behoeften welke aanbieder het beste bij jou past.

Als je QR-bestellen wilt invoeren, kijken we bij unTill graag naar jouw bedrijf en jouw gasten (zijn er bijvoorbeeld veel toeristen of voornamelijk lokale gasten) om te bepalen welke aanbieder het beste bij jouw situatie past. Vervolgens zorgen we voor een naadloze integratie met het unTill kassasysteem en helpen we je bij het instellen van de omgeving. Zo kun je aangeven welke producten beschikbaar zijn voor bestelling en welke upsell-mogelijkheden we kunnen toevoegen. Het interessante is dat veel ondernemers na de invoering van QR-bestellen een stijging zien in de gemiddelde besteding per gast, dankzij de upsell-mogelijkheden.

Mijn ervaring leert dat bijna alle ondernemers na de implementatie van QR-bestellen niet meer terug willen: de angst voor verlies van gastvrijheid blijkt ongegrond en gasten besteden meer. Wie wil dat nou niet? Ben je benieuwd naar de voordelen voor jouw horecaza


Dit zal sluiten in 0 seconden

Winkelwagen sluit